Opublikowany przez: monika.g 2015-09-17 17:19:19
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak i owoce mają wiele właściwości leczniczych. Głóg wzmacnia pracę serca i układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi i cholesterol, działa przeciwuczuleniowo, przeciwskurczowo. Stosuje się go również przy przemęczeniu, schorzeniach tarczycy oraz chorobach zakaźnych i dolegliwościach okresu przekwitania. Ma właściwości uspokajające, wspomaga trawienie poprzez regulowanie pracy wątroby. Wspomaga również leczenie nerwicy, zawrotów głowy i migreny.
(pixabay.com @ Co zrobić z głogu?)
Co zrobić z głogu i w jaki sposób?
Nalewki, dżemy i soki najlepiej robić z przemrożonych owoców głogu. Napary i herbaty również z przemrożonych owoców oraz z kwiatów. Działanie głogu jest dość silne i w niektórych przypadkach przed jego spożyciem należy zasięgnąć porady lekarza. Przeciwwskazany jest osobom o niskim ciśnieniu krwi, gdyż ma właściwości obniżające ciśnienie.
Co zrobić z głogu? - przepisy
Dżem z głogu
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców głogu
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania KROK PO KROKU:
Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod przykryciem.
Po upływie 12 godzin owoce powinny już być miękkie. Rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, dodajemy szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie gorący dżem wkładamy do sterylnych słoików i od razu zakręcamy.
Napar z głogu
Napar z głogu jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie oraz narzekającym na bóle stawów i reumatyzm.
Składniki:
suszone kwiaty głogu według uznania,
1 szklanka wrzącej wody.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Kwiaty rozdrabniamy i zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy 2 razy dziennie.
Herbata z głogu
Herbatka z głogu ma działanie przeciwastmatyczne.
Składniki:
20 g ziela tymianku,
30 g ziela (kwiatów z liściem) głogu jednoszyjkowego,
1 szklanka wrzątku.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Ziele tymianku i głogu zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem, odcedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.
Co zrobić z głogu? - sok i wino>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2015.09.21 20:41
Nie znam takiego owocu...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.